Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon

12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
PPM FEST - Lotto Mons Expo - 08/04/2012 - Day 3

Tekst: Vera Matthijssens

Dag drie in Bergen om meer power/prog festijnen te aanschouwen…

Vandaag zijn we vroeg uit de veren. De eerste band is Nereids, inclusief zangeres. Hun gothic metal mist kracht en présence. Ze komen uit Marseille. Halverwege de set besluiten we: “Ze hadden er beter zeep van gemaakt” en gaan elders op verkenning.

Dan is het Belgische Stone Goats al een stap in de goede richting. Hun stomende rock combineert de rock-n’-roll attitude van Motörhead, de zompige southern rock van bands als Black Label Society of Down en een snuifje occulte doom uit de eerste dagen van Black Sabbath. Zo indrukwekkend als hun helden zijn ze nog lang niet. Toch werd er met groot enthousiasme gemusiceerd en wat we hoorden was zeker niet verkeerd.


Lonewolf heeft na jarenlang aanmodderen in de marge onlangs een contract getekend bij Napalm Records. Het zopas verschenen ‘Army Of The Damned’ sloeg niet meteen in als een bom en ontvangt verdeelde reacties. Grootste struikelblok bleek de zang. Toch eens kijken wat de ervaren muzikanten onder leiding van doordouwer Jens Börner ervan terecht brengen. Dat was een meevaller. Live maakt de band een veel betere indruk dan op plaat. We bleven dan ook geamuseerd kijken en lieten ons de spontane energie welgevallen die van op het podium de zaal in gulpte. Op een clicheetje meer of minder werd daarbij niet gekeken, maar songs als ‘Viktoria’, ‘Made In Hell’ en de nieuwe songs ‘Lonewolf’, ‘Army Of The Damned’ en ‘Hellbent For Metal’ gingen er in als zoete koek. Het publiek ontving hen eveneens enthousiast.

Stormwarrior maakt eveneens een goede beurt. Wij zagen hen ooit op een Duits Magic Circle festival van Manowar als beginnende band, maar hier getuigden ze van doorgroeien in hun professionalisme, ook al is hun repertoire geen toonbeeld van originaliteit. Wel leuk dat de Viking gedachte soms doorschemert!

Setlist Stormwarrior

Intro
Heathen Warrior
Fyre & Ice
Odinn’s Warriors
Ragnarok
Metal Legacy
Heading Northe
Heavy Metal Fire
Iron Gods
Voor Mystic Prophecy hebben wij al jaren een boon. Niet alleen duikt zanger R.D. Liapakis overal op als producer, met zijn eigen band heeft hij tot nog toe zeven albums uitgebracht die wij graag op hoog volume door onze boxen jagen. De laatste, ‘Ravenlord’, is nog maar een half jaartje uit en is wederom een aanrader voor fans van Brainstorm en Nevermore. Nu weet u meteen uit welke richting de wind waait: stevige power metal met een thrash-randje waar men ons altijd voor mag wakker maken. Wakker waren we meteen, wanneer ‘Eyes Of The Devil’ (nochtans eerder een epische track) en ‘Savage Souls’ onze oren teisteren. We zijn dan maar halverwege de zaal gaan staan, waar het geluid meer te genieten was. Zo konden we nog meegeven dat ‘Sacrifice Me’, ‘Endless Fire’ en de superaanstekelijke titelsong van ‘Ravenlord’ best een sterke set met oud en nieuw werk vormden. Liapakis weet bovendien de massa flink op te jutten en gooit zelfs twee T-shirts de zaal in. Een kleine troost voor zij die volhardden in de boosheid, want ‘Die Now’ klonk nu toch wel oorverdovend hard. Dat is spijtig, want de heren zetten een energieke show met veel excellent gitaarwerk neer. Het met logge riffs opgesmukte ‘Wings Of Destiny’ was een welkom episch moment met een beter geluid. Het wilde ‘Evil Empires’ (met semi-grunts!) was echter weer zo’n aanval op de oren dat we vluchtten naar de bar. Dit was toch wel de band waarvan het geluid echt té hard stond en mede daardoor zijn zuiverheid verloor. Spijtig…


Powerwolf is zonder enige twijfel de winnaar van de dag en voor vele aanwezigen een nieuwe revelatie. Er gebeurt iets op het podium, de songs zijn aanstekelijk en de robuuste frontman Attila Dorn weet op een geraffineerde manier het publiek bij de zaak te betrekken. Heen en weer geslingerd tussen verbazing en bewondering bij het publiek, slaagt Powerwolf er in om de vroegere optocht van bands als Firewind en Sabaton in ons land te evenaren. In Duitsland zijn ze al langer overtuigd van de kwaliteiten van deze weerwolven met de Roemeense (ex)operazanger. Dit Belgische concert viel dan ook middenin een tournee (met Mystic Prophecy, Stormwarrior en Lonewolf) bij onze oosterburen. Hier is er nog werk aan de winkel, maar de eerste stap is gezet! Ten eerste is er de tot in de puntjes verzorgde aankleding van het podium. Naast een opvallende frontman zijn de gitaarcapriolen en composities van de witbeschilderde Matthew en Charles Greywolf evenmin te versmaden. Met de nodige humor raast de band door zijn repertoire. ‘Sanctified With Dynamite’ opent, in snel tempo gevolgd door ‘Prayer In The Dark’, ‘We Drink Your Blood’ en ‘All We Need Is Blood’. Op die tijd heeft Powerwolf heel de zaal mee en gaan de vuisten de lucht in. Dit is zo over-the-top dat het goed wordt. Attila zwaait met een grote vlag, werkt zich doorheen ‘Dead Boys Don’t Cry’, gooit er wat hoge tenorzang tussen om te bewijzen dat hij dit nog niet verleerd is en laat dan het dak eraf gaan door iedereen te laten meebrullen met ‘Werewolves Of Armenia’. Later wordt de song nog wat gerokken door eerst de mannen en dan weer de vrouwen te laten zingen, maar intussen blijft het feest verder gaan met ‘Raise Your Fist, Evangelist’ en het hilarische ‘Resurrection By Erection’ waarbij een grapje over het mannelijke lid niet uitblijft. ‘Saturday Satan’ krijgt als repliek dat het al zondag is, terwijl toetsenist Falk Maria Schlegel nog eens vanachter zijn keyboards komt om vooraan op het podium het publiek op te jutten. Attila doet op plechtige wijze zijn cape terug aan en zwaait met een wierookvat. Gewichtig spreekt hij: ‘I bless this festival’, prevelt wat in het Latijn en de band zet het lijflied ‘Lupus Dei’ in. Heerlijk! De teksten toveren altijd een brede grijns op mijn gezicht en rondom mij zag ik enkel enthousiaste reacties. Met ‘Wolves Against The World’ wordt het pact besloten. Volgende afspraak op Graspop?

Setlist Powerwolf

Sanctified With Dynamite
Prayer In The Dark
We Drink Your Blood
Dead Boys Don’t Cry
Werewolves Of Armenia
Raise Your Fist, Evangelist
Resurrection By Erection
Saturday Satan
In Blood We Trust
Lupus Dei


Epica hebben we al ontelbare keren bekeken op tal van festivals en ook als hoofdact. De band met de frêle Simone Simons als zangeres en stuwende motor (ook gitarist en grunter) Mark Jansen zet altijd een fijne show neer en ook nu liep alles van een leien dakje. Tof concert!

Setlist Epica

Karma
Monopoly On Truth
Sensorium
Unleashed
Deter The Tyrant
Sancta Terra
Cry For The Moon
Blank Infinity
The Obsessive Devotion
Storm The Sorrow
Consign To Oblivion


Een terechte plaats als headliner is voorbehouden aan Blind Guardian. Wanneer we de band in Duitsland gadeslaan hangt er onvoorwaardelijk magie in de lucht. Elke aanwezig fan lipt de teksten mee en gaat volle borst meezingen wanneer zanger Hansi Kürsch nog maar een gebaar in het ijle maakt. Dit werkt aanstekelijk! Die magie was een beetje afwezig in het Franstalige gedeelte van ons landje. Weliswaar had een vaste kern fans zich fanatiek opgesteld om hun helden op de eerste rij te kunnen zien, maar met die meezingfactor ging het herhaaldelijk mis. Een beetje ten onrechte, want ook al vinden we zanger Hansi met kort haar veel van zijn rock ’n roll imago verloren hebben, zijn stem blijft heersen. Over de setlist viel ook absoluut niets te klagen. Strakke power metal deunen werden afgewisseld met songs waarin het verhalende troubadour imago de kop op steekt. Daar is ‘The Bard’s Song’ natuurlijk een hoogtepunt. Meezingen met ‘Valhalla’ was ook leuk, terwijl ‘Mirror Mirror’ de avond op een grootse manier afsluit.

Setlist Blind Guardian

Sacred Worlds
Welcome To Dying
Nightfall
Turn The Page
A Voice In The Dark
Lost In The Twilight Hall
Valhalla
Lord Of The Rings
Bright Eyes
Somewhere Far Beyond
Into The Storm
The Bard’s Song – In The Forest
Wheel Of Time
Mirror Mirror


Nadat de laatste klanken zijn weggestorven, drinken we de laatste drankbons op en weten dat dit unieke Belgische festival nog meer volk verdiend dan er aanwezig was. Zolang er festivals als dit plaats vinden is België niet ten dode opgeschreven.


Geplaatst door Vera op zondag 06 mei 2012 - 16:34:29
Reageren is uitgeschakeld

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org