Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
dinsdag 03 april 2018
WE SELL THE DEAD Releaseparty - Gothenburg - 23/02/2018

We Sell The Dead
Release party – Bio Roy – Gothenburg – Zweden
23/02/2018


Tekst & foto's: Vera

We kennen allemaal het concept ‘release party’: een band stelt het nieuwe album voor aan het publiek, waarbij men zoveel mogelijk nieuwe songs live uitvoert en de pasgeborene boven de doopvont gehouden wordt. Het ging er net iets anders aan toe bij de voorstelling van ‘Heaven Doesn’t Want You And Hell Is Full’ van de Zweedse supergroep We Sell The Dead. We kregen een uitnodiging om dit in Gothenburg mee te maken en pakten meteen onze koffers.
Op deze dag komt het debuutalbum van de nieuwe band We Sell The Dead uit. Dat is niet zomaar een constellatie, maar een zijproject van In Flames-gitarist Niclas Engelin, waarin hij zijn liefde voor traditionele doom metal zoals Candlemass en epische hardrock (Dio en consorten) in kwijt kan. Zijn maten in deze outfit zijn ook geen onbekenden: zanger Apollo Papathanasio (ex-Firewind, Spiritual Beggars), ex-HIM drummer Gas Lipstick (ook actief in het intense doomconglomeraat Hallatar) en de onbekende maar belangrijke medecomponist/bassist Jonas Slättung vormen samen We Sell The Dead. Visueel artiest Dan Lindh kan beschouwd worden als het vijfde lid, want hij gaf hen het imago, gelinkt aan Jack the Ripper en maakte videoclips voor tal van songs met de geanimeerde bandleden in een hoofdrol. En daar gaat dit verhaal over…

Vanuit Schiphol vliegen we naar Gothenburg en nemen de Flyggbussarna naar het centrum van de stad. In het hotel maken we kennis met de mensen van het label earMUSIC en zit de voltallige band in de lobby annex café. We hebben welhaast meteen een interview met Niclas en Jonas die op culinaire wijze ons hart stelen, want Engelin heeft eigenhandig in de keuken gestaan om ons mierzoete taartjes te presenteren. Een Zweedse specialiteit die we nooit zullen vergeten… Rond acht uur is het tijd om naar Bio Roy af te zakken, een authentieke cinemazaal waar we in 2009 ook de voorstelling van de Dark Tranquillity DVD ‘Where Death Is Most Alive’ bekeken om de twintigste verjaardag van deze Gothenburg iconen te vieren. Bekend volk in het publiek: we staan al meteen aan te schuiven naast Björn Gelotte van In Flames (ook wereldberoemd voor zijn restaurant 2112 in dezelfde stad) en worden met een eerste biertje naar onze plaatsen geloodst. De zaal ademt een rijke geschiedenis uit, met draperieën en moderne ruimtelijke schilderkunst aan de muren. Langzaam maar zeker vinden geïnteresseerden hun weg naar de pluche zetels.

We worden officieel welkom geheten door host Mattias Lindeblad die zijn toespraak in het Zweeds al snel transfereert naar het Engels om de internationale aanwezigen ten dienste te zijn. De band wordt op het podium geroepen om tekst en uitleg te geven over het concept van de plaat. Er is immers niet alleen muziek, maar ook animatie en visuele hoogstandjes. De lichten doven dan ook om zes tracks van het album in videovorm te bekijken. Daarbij valt de sterkte van deze songs – die allen lekker in het gehoor liggen – nog maar eens op. Thuis hebben we het album meermaals beluisterd om te bespreken en dat is mooi in ons geheugen gegrift, zo blijkt hier. Met de karikaturale versies van de bandleden amuseren we ons tijdens een flitsend schouwspel waarin moord en verderf leidt tot de dood. Dat is immers het thema van de band, erg duister, al is hun muziek eerder hartverwarmend.
Dat wordt bewezen tijdens de akoestische set die ons van a tot z verbluft. Na zijn tijd bij Firewind heeft Apollo in Spiritual Beggars al bewezen dat hij van alle markten thuis is en een begenadigd vocalist blijkt te zijn. Vanavond lopen de rillingen over onze rug bij zijn doorleefde performance, begeleid door akoestische gitaren en exquise percussie van een ingetogen Gas Lipstick. Dit is nog eens een cd presentatie die uitmunt in originaliteit! En zich staande houdt, ook in ‘stripped off’ versies, wat betekent dat de songs beresterk zijn en recht naar het hart grijpen! Later deelt de band handtekeningen uit op het podium en kan men de cd aanschaffen, door de band weggelachen als ‘we hebben natuurlijk ook commerciële bedoelingen met deze happening’. De fysieke exemplaren gaan gretig over de toonbank en zo te merken is dit een groot succes. De geboorte van deze supergroep wordt naar Zweeds model dan ook afgesloten met een hapje en drankje in de lobby van het hotel. Een unieke gelegenheid om even – veel te kort maar fijn – in Gothenburg te zijn!

Geplaatst door Vera op dinsdag 03 april 2018 - 22:49:31
Reageren is uitgeschakeld

Nieuwscategorieën

 
Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NETHERBIRD: Arete
Top disc in melodic black & death metal!
03. DVD reviews 2021
PARADISE LOST: At The Mill (DVD)
Cool performance in lockdown times...
01. CD reviews 2021
POWERWOLF: Call Of The Wild
Wolves enlighten this summer!
01. CD reviews 2021
WINTER ETERNAL: Land Of Darkness
Epic and emotional black metal...
03. DVD reviews 2021
SUBWAY TO SALLY: Eisheilige Nacht - Back To Lindenpark (DVD)
Diverting registration of these times....
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org