Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Geen gebeurtenissen deze maand.

MaDiWoDoVriZatZon
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031DREAM THEATER: A View From The Top Of The WorldRelease: 2021-10-22
Style: progressive metal
Label: www.insideoutmusic.com / www.pettingzoo.nl
Website: https://dreamtheater.net/
Facebook: https://www.facebook.com/dreamtheater
Country: USA
Playing Time: 1h 10m 19s
Cat. N°: IOMSECD 602
Review by: Vera
Translated by: Vera
Rating: 9,5/10
English:


Nederlands:

Wanneer de naam Dream Theater valt, dan wordt er met eerbied gesproken over deze Amerikaanse band die we gerust de vaandeldragers van progressieve metal kunnen noemen. Na bijna vier decennia is men toe aan het vijftiende studioalbum ‘A View From The Top Of The World’. Ook zij ontsnapten niet aan de greep van het virus en zetten de tering naar de nering om te blijven doen waar ze van houden: muziek maken.

In 2019 bracht men de voorganger ‘Distance Over Time’ uit en ging men van start met een op voorhand uitverkochte tournee die zowel het nieuwe album als de 20e verjaardag van ‘Scenes From A Memory’ in het zonnetje zette. In het voorjaar van 2020 werd deze tournee een halt toegeroepen en waren de muzikanten aan huis gekluisterd: zanger James LaBrie in Canada en de rest van de band in de Verenigde Staten. Toevallig was een nieuw hoofdkwartier voor Dream Theater toen juist af en kon de band deze nieuwe ruimte benutten om samen te werken aan een volgend album. Deze plek – waar gitarist John Petrucci al eerder gewerkt had aan een soloalbum en een Liquid Tension Experiment album – groeide uit tot de nieuwe basis van de New Yorkse muzikanten. Pas in maart 2021 kon James LaBrie overkomen vanuit Canada om zijn bijdrage daadwerkelijk uit te voeren.

Deze nieuwe brok progressieve metal (70 minuten speelduur) zet de tendens van voorganger ‘Distance Over Time’ verder in die optiek dat Dream Theater haar kunsten vertoont op een meer humane manier. De eerste single ‘The Alien’ trekt van leer met draaiende riffs en onrustige progpatronen, maar weldra is daar Petrucci met een zalvende, strelende solo. Uiteraard blijft Rudess niet achter met een keyboard solo. Zoals steeds is de rustige, verhalende zang van LaBrie ons baken van herkenning in deze progressieve rollercoaster. Als fan zit je meteen op een goede wei met een fantastisch DT-geluid, dat in ‘Answering The Call’ nog iets extra biedt met een opvallend opzwepende ritmiek en accenten die welhaast aan Amon Amarth doen denken. Zware riffs contrasteren met uitwaaierende gitaarsolo’s en het refrein is erg catchy. Het mediumtempo ‘Invisible Monster’ is goed gekozen als tweede single, want wie kan weerstaan aan de charme van dit refrein?

Dream Theater heeft altijd sterk gestaan met knappe melodieën in de zang, zodat deze ongenaakbaar oprijst boven de instrumentale virtuositeit. Want dat is er nog steeds, het etaleren van de kunde is in elke song prominent aanwezig, maar zonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit album is behoorlijk heavy, bassist John Myung noemt het zelfs ‘hun metal album’ en dat komt goed tot uiting in de moderne vette gitaargeluiden in ‘Awaken The Master’. Petrucci gebruikt hier een bijzonder laaggestemde 8-snaren gitaar die de track in een zompig bad dompelt. Tekstueel merken we de reprise van het thema ‘donker en licht’, dat komt meermaals voor. Als kroon op het werk is er de 20 minuten durende titeltrack en dat is een muzikale reis op zich. Na een filmische start krijgen gitaar en keyboards weer volop de ruimte en temidden van die spetterende ornamenten klinkt LaBrie beheerst en weemoedig. Er staat geen uitgesproken ballade op dit album, maar de break in het midden maakt dit goed met tokkelende gitaren, cello en zang die naar je strot grijpt. Een prachtige sensitieve gitaarsolo hoort daarbij. Na een kwartier herneemt het hardere thema met een brede waaier aan wilde solo’s. Deze titelsong is een parel vol emoties en sluit een grandioos album van Dream Theater af. Het blijft een klasse apart en ditmaal zal de fanbasis het unaniem eens zijn: aanschaffen die schijf! Wie kiest voor het artbook krijgt nog een CD erbij met een volle 5.1 surround mix en een documentaire over het Dream Theater hoofdkwartier op blu-ray.


Tracklist:

The Alien (9:31)

Answering The Call (7:35)

Invisible Monster (6:30)

Sleeping Giant (10:04)

Transcending Time (6:24)

Awaken The Master (9:47)

A View From The Top Of The World (20:23)Blu-ray edition:

5.1 surround mix from the 7 songs

+ Digging for a Spark – A View from inside DTHQ (documentary) (37:48)Musicians:

James LaBrie: vocals

John Petrucci: guitars

John Myung: bass

Jordan Rudess: keyboards

Mike Mangini: drums
Geplaatst door Vera op zondag 31 oktober 2021 - 14:24:07
Reageren is uitgeschakeld

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org