Short List

Reviews, Interviews & Concertreviews
Metal-Nose
2021 / 2020 / 2019 / 2018 / 2017 / 2016 / 2015 / 2014 / 2013 / 2012 / 2011 / 2010 / 2009 / 2008 / 2007

Gebeurtenissen deze maand: 1

MaDiWoDoVriZatZon
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
DARKEN THE MOON VII - Het Bos, Antwerpen - 25/03/2017

Tekst: Vera

Doom metalliefhebbers komen er op grote festivals meestal maar bekaaid vanaf. Gelukkig is er altijd een levendige undergroundscene geweest met tal van activiteiten. Omstreeks 2003 was Gent een goede plek om een portie doom te consumeren, Nederland heeft de Dutch Doom Days en Spanje Madrid Is The Dark. Al geruime tijd hebben we echter in België Darken The Moon, een initiatief van Marche Funèbre. Niet dat men zich louter op doom metal focust, want ditmaal was Primordial hoofdact. De zevende editie was dan ook een groot succes en verkocht vlotjes uit.

Wanneer we de zaal betreden is A Thousand Sufferings’ aan de set begonnen. Het is al gezellig druk en het viertal uit Sint-Amands (B) doet het lang niet slecht. Eind 2015 brachten ze het debuutalbum ‘Burden’ uit en de lange songs die we vandaag horen kennen zowel een puike doominjectie als uitwaaierende elementen uit post metal. Daarbij is zanger/gitarist PJ de blikvanger. Getooid in een opmerkelijke Black Sabbath T shirt steekt hij zijn opvallende baardtooi genietend en trots de hoogte in terwijl de aanwezigen een eerste keer een ticketje naar een andere wereld krijgen aangeboden.

Vandaag keken we groots uit naar ons live debuut van het Duitse Nailed To Obscurity. Onlangs bespraken we hun – reeds derde – cd ‘King Delusion’ en dat was meteen een album om in de jaarlijsten te eindigen wanneer je van energieke en goed onderbouwde doom/death metal houdt. De sympathieke bende (we hadden twee van hen recentelijk aan de lijn voor interviews) vliegt er vol overgave in met het titelnummer van hun recent prijsbeest ‘King Delusion’ en ‘Protean’. Lange tracks waarin het stemgeluid van Raimund volledig tot zijn recht komt, zowel diepe grunts als clean, want we moeten de organisatie nageven dat het geluid heel de avond van begin tot einde fantastisch was. Uit vorig album ‘Opaque’ worden ‘In Vain’ en ‘Sealed’ aan het Belgische publiek voorgesteld, waarna we nog ruim een kwartier kunnen genieten van recent werk met ‘Devoid’ en ‘Desolate Ruin’. Misschien is dit allemaal een beetje te toegankelijk voor het aanwezige publiek, maar wij vonden dit een grandioos concert en we kijken uit naar hun tweede doortocht in Belgenland met Dark Tranquillity.

En dan komt er een band waar we zelf niet veel mee hebben, maar die duidelijk gesmaakt wordt door het illustere publiek: Alkerdeel. Dit is een amalgaam van rauwe sludge en zwartgeblakerde klanken die resoneren in je onderbuik. Let wel, het zijn muzikanten uit Leng Tch’e en bassist QW van Serpentcult en Thee Plague Of Gentlemen die we hier een oorverdovende muur van geluid zien optrekken. Uit de school van Amenra en ConSouling Records en dat is een in de lift zittende toestand.

Wij richten nu alle pijlen op de releaseshow van Marche Funèbre. We hebben de band al dikwijls aan het werk gezien, ze hoeven in de doom metalscène geen nadere introductie meer en staan aan de wieg van deze avondvullende happening. Genoeg redenen om van de eerste tot de laatste noot te genieten van hun uitvoering van het nieuwe album ’Into The Arms Of Darkness’ want dat is het beste want de Mechelse band ooit onze buis van Eustachius inzond. Wat kunnen we zeggen? De voltallige band straalt op het podium vanavond wanneer men zich vol precisie doorheen de vijf lange tracks van het album werkt. En zanger Arne Vandenhoeck weet zich op natuurlijke wijze te profileren als host van de avond en het aanwezige publiek van harte welkom te heten. Ook live kunnen ze dit album volledig waarmaken. En het respect groeit, want rondom ons hoorden we commentaren dat de verdere uitbreiding van doom metal naar black en death zeer in de smaak valt. Het hoogtepunt voor ons is ‘Lullaby Of Insanity’ waarvoor een beklijvende clip gemaakt is, maar heel de speeltijd on stage werd ten volle benut in een steeds opgewondenere zaal. Heerlijk!

Geen centimeter verplaatste ik me nog in de uitverkochte zaal wanneer een plek vlak voor zanger Nemtheanga bij toeval vrijkomt. Zo hongerig zijn we nog na tig jaren Primordial. Het was één van de eerste bands die ik interviewde (2002), vanaf het eerste album wisten ze me te bekoren met hun Ierse invloeden, pagan metal met somtijds black randje en trotse vaderlandsliefde in verheven pagan metal vervat. Primordial heeft altijd een eigen geluid gehad, wars van alle trends, zelfs toen de scène overspoeld werd door Pagan- en Heidenfests. Ik heb de band al ontelbare keren live gezien, maar vanavond staan we er met onze neus op en dat ventileert een intensiteit die je moed geeft om dit leven naar waarde te schatten. Dat ligt niet alleen aan de frontman der frontmannen, maar hij weet zich precieus gesteund door muzikanten die hem door en door kennen. Primordial is een Ierse clan van bloedbroeders en dat hebben we vanavond geweten. Om in een Keltische stemming te komen weerklinkt ‘Dark Horse On The Wind’, een beklijvende song die Primordial ooit op een verzamel CD zette ‘One And All, Together, For Home’. Wat ons daarna ruim tot één uur ’s nachts overkomt is een Primordial concert dat ons lang zal heugen. Iedereen was in topvorm: de band, de geluidsman, de fans en de zaal stond vanaf aanvang op z’n kop. Moeten we er een tekeningetje bij maken? Neen hoor, enkel de setlist vermelden want zoals een brouwerij ooit zei ‘Mannen weten waarom’, (Jupiler) dachten wij vanavond ook ‘kenners weten waarom’…

Primordial setlist

Where Greater Men Have Fallen
The Golden Spiral
Babel’s Tower
No Grave Deep Enough
The Soul Must Sleep
As Rome Burns
Traitors Gate
The Coffin Ships
Gods To The Godless
Bloodied Yet Unbowed
No Nation On This Earth
Empire Falls
Wield Lightning To Split The Sun

Conclusie: Wat kunnen we besluiten over deze avond? Het is veel beter om de gebalde energie van enkele sterk presterende bands te bundelen in een festival van één dag. Het was een unieke en knappe prestatie van organisatie en bands met alle neuzen in dezelfde richting. Meer van dat! Darken The Moon VIII? We kijken er alvast naar uit!Geplaatst door Vera op zaterdag 15 april 2017 - 15:50:23
Reageren is uitgeschakeld

Banners

 

 

Welkom

Inlognaam:

Wachtwoord:


Vergeet me niet

[ ]
[ ]
[ ]
Cd & Dvd Reviews

01. CD reviews 2021
NEGURA BUNGET: Zau
With respect for the late Negru!
01. CD reviews 2021
THE TEA PARTY: Blood Moon Rising
Exceptional A class as usual!
01. CD reviews 2021
AEPHANEMER: A Dream Of Wilderness
A seminal self-willed band...
01. CD reviews 2021
DER WEG EINER FREIHEIT: Noktvrn
Simply brilliant, their best album so far!
01. CD reviews 2021
SWALLOW THE SUN: Moonflowers
A world of grief and beauty...
TaalZoeken Metal-Nose

Date / Time

 
Verwijs naar ons

Verwijs naar ons
Website in order to promote heavy-metal & hard-rock to a broader audience in Flanders but also in the entire world.
No part from this website may be used in any other publication whether in print or on the world wide web without the editor's consent.
All material is exclusive to Metal-Nose and copyright protected. All rights reserved. Copyright © Metal-Nose 20/05/2004. - www.metal-nose.org